Friday, 16 September 2011

Selamat Hari Raya. .(^^,)v

Assalamualaikum w.b.t. .

Hye all. .belum terlambat kan saya nak wish selamat hari raya even dah 16 hari kita meraikannya. .ye laa. .raya kan sebulan. .hehe. .How's ur raya tahun ni? Mesti best kan. .:)

Bagi saya, raya tahun ni sangat2 enjoy dan meriah. .6 hari berturut2 saya beraya sakan wif my family dan kengkawan. .x penah duduk diam kat ruma selama 6 hari. .
Penat?? yang 2 belakang cerita la. .hihi. .even pinggang ni rasa macam dah nak patah, tapi yang penting saya enjoy dan puas hati. .;p

Ok la. .juz wanna share some pics yang sempat di amik tym raya 1st dulu. .hari2 lain 2 x banyak amik pics. .coz orang yang amik pics saya. .ekeke. .just kidding. .enjoy ur day with smile yaa. .(^^,)v



 with my lovely mama (Pn. Norraihan)


 My lil' sister with my mama. .:)


 With BigBoss (Mr. Raisin). .;p


 Ngan czen2 yang hot. .:D


 Posinggg kat belakang keta with Bob n Abah. .hehe


 Peace with my mom. .(^^,)


Dua orang yang mcm tikus ngan kucing. .hehe. .


 Lastly. .Posinggg dulu b4 nek keta. .hehe


Jumpa lagi di lain waktu ye. .salam. .(^__^)


Saturday, 6 August 2011

Salam Ramadhan. .:)

Assalamualaikum W.b.t. . 

Hye all. .lama da saya x jenguk blog saya ni. .huh. .dah berhabuk rupanyee. . hehe. .Bukan x nak update blog, cuma keterbatasan masa menjadi penyebab. .Dah dekat sebulan rupanye blog saya ni sepi tanpa khabar berita. .Nasib baik malam ni ada sedikit masa terluang untuk saya m'update' blog saya ni. .huhu. .

Ok, la. .x dapat nak cerita panjang lebar. .saya cuma nak ucapkan SALAM RAMADHAN dan SELAMAT BERPUASA kepada semua umat islam di dunia ni. .semoga di bulan yang mulia ini, segala amalan dan pekerjaan yang dilakukan mendapat lebih berkat dan pahala. .Kejarlah nikmat dan fadhilat yang telah disediakan oleh Allah S.W.T sempena bulan ramadhan ini. .Peluang yang datang hanya sebulan dalam setahun. . Manatau kita menjadi antara insan2 yang terpilih untuk menikmati ganjaran bulan ramadhan yang x terhingga ini. .

Jika semua HARTA adalah RACUN maka ZAKATlah penawarnya. .
Jika seluruh UMUR adalah DOSA maka TAQWA & TAUBAT lah ubatnya. .
Jika seluruh BULAN adalah NODA maka RAMADHAN lah pemutihnya. .

SALAM RAMADHAN DAN SELAMAT MENUNAIKAN IBADAH PUASA. . (^^,)v


Sunday, 10 July 2011

Sana Sini BERSIH. .

Assalamualaikum W.B.T. .

Hye all. .terlebih dahulu sy ingin mengucapkan salam 1Malaysia untuk semua pembaca. .:)

Bila buka akhbar mesti BERSIH. .Bila tgk berita BERSIH jugak. .Bila tengok status kwn2 pun pasal BERSIH jugak. .alahai. .jalan mana2 pun confirmed isu hangat yang diperkatakan BERSIH. .Blogwalking kat blog orang pun pasal BERSIH jugak. .Kalah2 fenomena AF tym zaman Mawi dulu. .hehe. .dan sekarang ni pun saya nak tulis sikit pasal BERSIH. .;p

Sebenarnya. .saya x sokong mana2 pihak. .Siapa yang memberi kebaikan itulah yang patut disokong. .Sepanjang pengetahuan saya, tujuan perhimpunan BERSIH ni bagus sebenarnya. .Tapi, jika dilihat dengan teliti banyak agenda tersembunyi disebalik perhimpunan ini. .Semuanya pasal politik. .aduhai. .sedihnya. .Jikalau benar perhimpunan itu bertujuan untuk menuntut pilihanraya yang lebih telus dan murni. .sudah pasti semua rakyat menyokong perhimpunan ini. .Yang sedihnya, apabila banyak pihak mengambil kesempatan disebalik perhimpunan BERSIH ini. .x terkecuali pihak kerajaan. .kedua-dua belah pihak saling menyalahkan antara satu sama lain. .Saling mengambil peluang untuk menaikkan nama masing-masing. .Kalau u all x percaya cuba u all buka akhbar kerajaan. .confirmed menangkan kerajaan. .dan bila buka akhbar pembangkang confirmed menangkan pembangkang. .Last2 kita jugak yang confused. .x tau mana satu yang benar. .mana satu yang telus. .erm. .walau apa pun terjadi, diharap keamanan dan kemakmuran negara kita ni still dapat dipertahankan. .So, bagi semua rakyat Malaysia. .Mari keluar mengundi beramai-ramai tym Pilihanraya nanti. .Jalankan tanggungjawab anda sebagai pengundi. .hehe. .Selamat Mengundi. .


PEACE NO WAR. .NO HARD FEELING YA. .:)

Saturday, 2 July 2011

Ada Yang Retak di "DALAM" ini. .

Saya benci bila saya cintakan kamu. .
Saya benci bila kamu cintakan dia. .
Saya benci bila kamu tiada, segalanya-galanya menjadi tidak keruan. .
Saya benci bila saya sememangnya tahu saya bazirkan masa untuk menunggu kamu tetapi masih tetap akan menunggu kamu untuk selama-lamanya. .
Saya benci bila hati saya berkata apa yang saya mahu hanya untuk bersama-sama kamu. . .

Saya harap saya kuat untuk hadapi semua ini. .
Seperti kuatnya hati kamu berkata untuk tinggalkan saya. .
Seperti petahnya lidah kamu menuturkan kata-kata perpisahan. .
Seperti jelasnya gerak geri kamu menolak saya dari dalam hidup kamu. .

Dan. .ya. .Tuhan Maha Adil. .
Wanita baik hanya untuk lelaki baik. .dan begitulah sebaliknya. .
Sekarang kamu sedar kuasa tuhan bukan. .
Berjumpa wanita yang entah mana pegangan agamanya. .
hanya doa mampu saya titipkan untuk kalian berdua. .
Agar bahagia selama-lamanya. .
Kesilapan lalu jadikan tauladan. .
Berbuat baik selagi terdaya. .
Hanya amalan menjadi bekalan di akhirat kelak. .
Bukan niat mengaibkan sesiapa. .
Sekadar peringatan sesama islam. . 

Dan. .Saya Cuma Mahu Kamu Tahu. .
Dan kamu perlu tahu bahawa. .
Ada yang retak di "DALAM" ini. .:)




P/S: Mode jiwang ckit bila terbace email tym muda remaja. .:D
 

Friday, 1 July 2011

S.H.A.R.I.F.D.E.Z

Assalamualaikum n morning all. .:)

Hye. .hari ni happy lagi. .makin semangat nak bblogging. .haaa. .nama kat atas tu dah dua kali buat hati saya berbunga2. .Mana x nye. .Minggu ni blog saya still tersenarai kat carta top 20 blog SHARIFDEZ. .minggu lalu kat #16 dan minggu ni plak kat #2. .thanx ye SHARIFDEZ. .mmg sy cyg u much2 laa. .ekeke. .Btw, to u all yg nak jugak mencuba nasib. .boleh la terjah blog SHARIFDEZ ni. .x rugi pun. .just followed his blog n manatau pasni korang plak tersenarai kat carta top 20 tu. .dan kalau korang bernasib baik dpt la jadi blogger terbaik kat blog SHARIFDEZ tue. .Korang gak yang sengih2 nanti kan. .makin awet muda la nanti. .hehe. .




P/S: KEEP SUPPORTING OTHERS. . GOOD LUCK. .:)

Tuesday, 28 June 2011

Oh. .Si Jantung Hatiku. .:)

Assalamualaikum w.b.t. .

Hye all. .da mkn ke belum?? Kalau belum jom ikut saya makan sekali. .kite singgah reramai kat blog blogger2 kte yang mantapss2 semuanyee. .hehe. .Btw, hari ni saya nak menghargai seorang lagi follower saya yang bertuah. .si Gadis Butterfly. .:D


Jeng. .jeng. .jeng. .Nak tau nape saya pilih dia?? cz dia dah jadi FOLLOWER PERTAMA SAYA YANG ADD SAYA KAT FACEBOOK DAN HULURKAN SALAM PERKENALAN. .:)

Haa. .nice kan. .actually dia gtau, dia add sy kat FB coz muke sy same ngan muke kawan dia. ."Kak Tini". .So, kire nye saya da jadi "Kak Farah" laa untuk adik "Gadis Butterfly" ni. .hehe. .Prouds to know u dear. .:)

Lastly, before sy akhiri entri penghargaan hari ni. .jom terjah reramai blog adik ni. .cute dan comel-loteh mcm orangnye juge. .http://www.lilacokler.blogspot.com/

P/s: adik "butterfly". .jgn marah ye. .kakak curi satu pic tnpa keizinan. .minta ampun banyak2. .:)

Monday, 27 June 2011

Oh. .Cinta2 Ku Sekalian. .:)

Assalamualaikum w.b.t. .

Memandangkan ramai blogger yg menghargai kehadiran sy dlm dunia blogging ni. .So, di mlm yg sepi dan sunyi ni sy nak menghargai follower2 sy yang bertuah. .:)


MissDza (Follower Pertama saya)
-Thanx 2 MissDza coz jadi org pertama yg support sy b'blogging..u all blh la jenjalan kat blog MissDza ni. .coz, if u follow her, confirmed dia akan follow u'all balik. .no need 2 worries..sy bg jaminan utk kwn2 semua. . .hehe. .haa. .try terjah kat link nihttp://dnoerleyza.blogspot.com/


Miszrin (Tukang Comment Pertama saya)
- Haa. .Miszrin ni merupakan org pertama yg bg komen kat entri saya. .first entri yg saya tulis tym mula berjinak2 dgn dunia blogging ni. .19052011. .Miszrin ni pemalu ckit. .So, blog dia private. .x dapat nak promote kat u all. .Nanti kalau dia dah x malu2 lagi, saya gtau la url blog dia. .hehe. .:)


Oh Atikah (Follower ke-100 saya)
Yang ni merupakan follower saya yg bertuah cz dia dah buat follower saya meningkat menjadi 3digit. .hehe. .thanx 2 Oh Atikah ye coz sudi support saya sampai saya dapat follower yg berdigit 3. .Love u much2. .hihihi. .Tapi dia ni mysterious ckit orangnye. .dia follow tp x tinggalkan linked kat sy. .puas saya cari dan akhirnye jumpe jugak. .huhuhu. .ape2 pun. .saya nak ucap thanx bnyk2 ye kat Oh Atikah. . Anda telah buat hati saya berbunge2. .hehe..:)
Jom terjah Oh Atikah: http://atikaohatika.blogspot.com/


P/S: To all bloggers, keep supporting others. .X perlu nak terkejar2 dengan penghargaan yang diberi. .Juz ikhlaskan diri dan semua 2 akan datang dgn sendirinyaa. .:)


Salam Sayang. .~~

NAK TAHU RAHSIA TAK?


Saya si "GULA KAPAS"

Hehehe. .mesti korang tertanye2 kan nape sy ckp sy ni si "GULA KAPAS" .haa. .jom terjah blog myhatiku. .or u all boleh klik je pic kat atas 2. .then u all akan dpt jwpnnye. .rajin2 kan jari utk terjah kat blog myhatiku. .:)

P/S: suke kat org yg hargai follower2 mereka. .x rugi apa pun. .kn. .kn. .kn . :)

Saturday, 25 June 2011

"Jom Terjah Blogger Terbaik Bersama Sharifdez"

Di dunia ni x semua orang ada sifat menghargai sesama sendiri kan..even kta dah buat baek bnyk mcm mana pun. .masih susah jugak untuk orang 2 nak iktiraf. .tapi entri kali ni bukan nak cerita psl org2 yg susah sangat nak menghargai orang lain. .Ni nak cerita pasal blogger yang menghargai follower2 mereka. .Dan salah satu contoh blogger yang menghargai followernya. .SHARIFDEZ. .


Korang confirmed tertarik nak follow blogger ni. .cz tuan blog ni antara salah seorang blogger kat Malaysia ni yang akan menghargai follower2 nya...u all x caya?? haaa...ni buktinyaa...Jom serbu blogger terbaik bersama SHARIFDEZ. .dan yang menariknya blog saya tersenarai dlm 20 BLOGGER TERBAIK. .Carta nombor-16. .hihi. .siapa x suka bila diri rasa dihargai kan...berbunga2 senyuman kat muka ni. .manisnyaaa senyuman ku. .erkkk...Perasan jap. .jangan marah. .hehe. .:p




Fuhhh.. Kalau semua blogger wat mcm ni, confirmed blogger2 kat MALAYSIA ni awet muda. .Mana x nyaa. .Hari2 pun senyum. .Blog termasuk kat carta HOT tue. .hihihi. .Ok la. .u all pun cuba laa nasib kat blog 2. .Mana tau pasni, blog u all plak tersenarai dlm carta TOP-20. .x ke bangga 2. .huhu. .Ok kawan2. .SELAMAT MENCUBA NASIB. .:)

Friday, 24 June 2011

Hatiku Berbunga-Bunga

Hye semua. .
Nak tau tak?? saya happy sangat2 malam ni. .
Terasa diriku begitu berharga. .cewahhh. .;p
Nak tau nape?? haaa. .tgkla kat bawah ni. . . .





Korang pernah x dihargai macam ni?? walaupun penghargaan ni korang rasa x besar mana pun. .Tapi bagi saya terasa diri ni sangat2 dihargai. .Mana x nye, dia tulis entri pasal saya 2 wei... Sepanjang 1bulan 5hari sy mula bergelar blogger. .Ni penghargaan yang pertama saya dpt dari blogger yang saya follow balik . .hehe. . .thanx ya utk penulis blog yg comel loteh 2. .Cik Ina namanye. .korang pun singgah2 la kat blog dia. .haaa. .x rugi kan kalau u all follow blogger lain. .x pasal2 diaorang tulis entri pasal korang plak pasni. .tuah ayam nampak di kaki, tuah manusia nmpak kat ner???hehehe. .

Ok lah. .x nak celoteh panjang2 malam ni. .hati tengah berbunga2 ni. .nak tidur dulu. .Nyte2. .:)



P/S: tk korg yang da follow saya, jgn lupa tglkan jejak ya. .agar mudah saya menjejaki anda semula. .cewahhh. .n thanx gak tk yg sudi singgah2 kat blog sy ni. .salam sayang. .(^__^)

Cinta si Enggang dan Pipit


Hye. .Pernah dengar tak pepatah melayu. ."Enggang sama Enggang, Pipit sama Pipit". .haaa. .biasa dengarkan. .Kalau org dulu2, memang sangat berpegang ngan pepatah2 camne. .So, yang kita sekarang ni mcmana plak?? hehe. .Masing2 ada persepsi sendiri ngan pepatah ni. .Pepatah ni kalau di fahami secara mendalam mempunyai maksud yang berlainan. .Bagi korang plak, still bpegang ngan pepatah ni ke?? Jom tengok ni. .


Apakah rupa paras yang menjadi ukuran dalam memilih pasangan?



atau harta pangkat yang dijadikan ukuran?



Mungkin jugak tahap pelajaran atau kepandaian seseorang yang menjadi ukuran..erm. .



Apa pun yg korang pandang tym mencari pasangan 2, ingat2 kan la diri selalu ya. .Andai diri x sesempurna Muhammad, mengapa didamba teman hidup seistimewa Khadijah. .:)

Jom dengar lagu kat bawah ni. .
Lagu "Tanak Kampung". .
Sesuai sgt ngn entri sy hari ni. .hehe. .
Best. .yg ni saya amik versi SABAHAN. .
Tp, dun worry. .Kalau u'all x faham sy selitkan sekali translation lirik tuk lagu ni. .
Enjoyed this song ya. .:)



Memang aku ini anak orang miskin
tiada apa-apa yg dapatku berikan
engkau memang cantik memang tidak padan
dan tidak sepadan

Aku anak kampung tiada pelajaran
kuli kuli sahaja memang tidak padan
cantik bha kau itu banyak yg tergoda
lagi orang kaya

Chorus
tiada keretaku bawa kau jalan-jalan
rumahku pun tiada ada pun bapa punya
apalagi belanja mahu bayar berian
kahwin sama kamu

Bukannya ku tidak suka sama kamu
tapi aku takut hidup kau kan sengsara
kerana aku cinta
aku lepaskan kau sama
orang lain

Engkau masih muda cantik lagi menawan
janganlah kau cari lelaki macam saya
engkau memang cantik
nanti kau menyesal tiadalah guna
 . . .


Salam Sayang. . .:)

Thursday, 23 June 2011

Alahai Cinta. . .



ANDA SEMEMANGNYA TELAH JATUH CINTA APABILA ANDA MENGALAMI SIMPTOM2 BERIKUT:

Sering berasa bahagia dan seperti berada di awang2an apabila bersama



 Berasa seperti ada magnet yang menarik anda untuk mendekatinya



 Pergi kat mana2 mesti nmpak muka si dia. .alahai. .bulan pun dah berubah wajah. .hehe



Berharap agar masa yang berdetik akan terhenti apabila anda bersama dia


DAN ANDA CONFIRMED DAH JATUH CINTA APABILA:

Dua jiwa, sudi berkongsi satu hati. .:)


TAPI, INGAT YA. .SAAT BERCINTA TAK SEMUANYA INDAH. .ANDA HARUS BERSEDIA UNTUK SEMUA INI:

Bersedia untuk menjadi si "pemaaf" walaupun anda sedang dalam keadaan marah yang melampau. .hehe. .sabarla ya. .



Bersedia menjadi "banker" utk si dia walaupun anda tahu, peluang untuk si dia membayar balik wang yang dipinjam itu adalah sangat tipis. .hehe. .syg punya pasal, semua pun ok. .:p



Dia yang kata rindu, tapi anda pula yang harus menyediakan bajet untuk si dia melawat anda. .;)



Terpaksa membiarkan si dia memandu kereta baru anda, walaupun si dia belum mempunyai lesen. .apatah lagi insuran nyawa. .aduhai. .mcm gunung berapi nak meletup la plak. .sabar2. .hihihi. .;p



Dan yang terakhir sekali, bersedia untuk menemankan si dia bershopping setiap hujung bulan menggunakan duit gaji anda. .hikhikhik. .aa. .2 la. .nak bercinta sangat kan. .;p



So, amacm? nak bercinta lagi ka? hehe. .x salah bercinta andai anda semua tau tanggungjawab masing2. .janganlah masa mula bercinta je semua pun sanggup buat. .tp bila sampai setahun ke dua tahun dah mula buat perangai. .huhu. .So, tanya diri sendiri ya. .Sediakah saya utk bercinta?? :)






Wednesday, 22 June 2011

Cintailah Dengan Keikhlasan

SEMENTARA MENUNGGU KAWAN YANG MASIH BERADA DIDALAM SUPERMARKET, SAYA DUDUK DI KERUSI YANG MEMANG DISEDIAKAN UNTUK PARA PENGUNJUNG MENUNGGU. .DAN PADA SAAT ITU, PERBUALAN DIANTARA SEPASANG KEKASIH MENARIK MINAT SAYA. . .BUKAN NAK CURI DENGAR, JUZ TERDENGAR. .HEHEHE. .



GF: BANG. .SYG NAK BUNGA. .SEMUA KWN2 PUN DAPAT BUNGA. .SYG NAK JUGAK. .

BF: LAA. .X YAH LA SYG. .DUIT X CUKUP NI. .BANYAK LAGI NAK BELI. .

GF: ISHHH. .ABG NI. .DENGAN SYG PUN NAK BERKIRA. .CEPATLAH BELIKAN BUNGA. .SYG X KESAH, SYG NAK JUGAK. .

BF: YE LAA. .YE LAA. .TUNGGU SINI JAP. .ABG BELIKAN BUNGA UTK SYG. .K. .

(Saya pun tersenyum dan menanti lelaki 2 tadi dtg semula. .nk tgk bunga apa dia belikan. .hehe)

***beberapa minit kemudian***

BF: SYG, MEH SINI. .ABG NAK BAGI BUNGA NI. .

GF: MANA BUNGA NYE BANG?? X NAMPAK PUN. .ABG NI. .

BF: LAA. .NI ABG BELIKAN AIR BUNGA UTK SYG. . .X MAMPU LA NAK BELI BUNGA SEKARANG NI. .TP YG NI IKHLAS TAU DARI ABG. .BUNGA NI X PANDAI LAYU SAMPAI BILA2. .BOLEH GAK HILANGKAN DAHAGA SYG 2. .HEHE. .

GF: ABG NI. .HEHEHE. .X PA LA. .X DAPAT BUNGA, AIR BUNGA PUN BOLEH LA. .SWEET LA ABG NI. .PANDAI AMIK HATI SYG. .THANX ABG. .LOVE YOU. . 


(saya terdiam seketika dan tak lama kemudian saya tersenyum sendiri setelah melihat insiden antara pasangan kekasih 2. .x sangka betul lelaki 2 dpt idea mcm 2. .alahai. .sweetnyaaaa. . x perlu nak bermadah2, janji hati ikhlas memberi. .cewahhhh...;p)


Monday, 20 June 2011

I've Graduated!!

Assalamualaikum W.B.T. .

Tym tulis entri ni sy bru selesai cek result semester akhir untuk tahun akhir saya berada d UMS 2..huh. .mmg jantung berdegup2 n hati berdebar2 tym tbaca post kawan2 d FB tadi yg informed result da kuar..ya la...mana x nya... da la kos yg sy amik ni 4 tahun..kalo ada paper sangkut confirmed ckup 5tahun sy d UMS 2.. da boleh jadi doktor da kalo amik kos perubatan...hehe...Tp Alhamdulillah.. semua paper sy lepas...dan yg paling menyebabkan saya terasa hepy sgt2 smpai sy naik turun tangga dirumah sy ni beberapa kali, cz result yg sy dapat 2 benar2 di luar jangkaan saya..Bila login je smp.ums.edu.my trus kerutan2 didahi sy hilang dan senyuman lebar menjadi pengganti di wajah ni...yippiiiiiii.....!!!!!


I've GRADUATED!! once again....I've GRADUATED!!!!!!


Hehe..Result pun ok dan berada di luar jangkaan sy...then, sy peluk mama dan cakap kat dia.."mak, anak mama ada Degree sda"..pastu call abah yg berada di labuan...abah say congrats to me...huhuhuhu.....x dpt nk digambarkan dgn kata2 perasaan sy waktu ni...sgt2 gembira...sgt2 excited...sgt2 puas hati...berbaloi2 segala usaha n masa yg sy korbankan selama ni hanya utk m'genggam segulung ijazah...Alhamdulillah....:)


Ok..kalau B4 ni sy xda semangat nak sambung master mcm yg mama sy harapkan...tp perasaan 2 berbeza pada saat ini...x kira apa pun jadi...susah mcm mana pun dugaan dan cubaan yg sy hadapi nanti...sy tetap akan sambung master utk sampaikan niat mama sy...even keputusan ni sy x buat dengan sepenuh hati utk diri saya, tp cukuplah asal dpt melihat parents sy bahagia n berbangga ada anak seperti saya..saya x mau sia2 kan masa muda ni dengan kerja yang x berfaedah...Selama ni pun x banyak yang saya buat utk senangkan hati mereka...tp mulai saat ni, sy bertekad dalam diri utk buat yg terbaik hanya untuk mereka...Sudah cukup bg saya sekiranya melihat sinar kegembiraan dan senyuman yang terukir dibibir mereka...Saya puas bila dapat menggembirakan dua orang insan yang benar2 sy sayang n tak akan ada pengganti bagi mereka berdua didunia ini...


Kwn2...Doakan saya berjaya ya...semoga dengan doa kalian dapat menyemarakkan lagi semangat dan hasrat murni yang terbuku di hati ini...Semua yg saya buat waktu ini hanya utk parents sy... Sebab saya sgt2 sayang dgn mereka...LOVE MAMA n ABAH!!! :)




 Mr Raisin with Mdm Norraihan..:)



 Kakak cyg abah n mama...:)



Parents ku yg Sporting. .:D


JUMPA TYM KONVO YA KWN2...jan lupa belikan bunga n bear tk saya...erkkkk....hehehe...;p


Salam syg...~~

Sunday, 19 June 2011

Kawan yang saya sayangi. . ~~

Assalamualaikum W.B.T. .

1st of all saya mau gtau ngn dunia ni yg sy sayang kawan2 saya. .dr sklh rendah smpai ke UMS. .semuanya saya sayang. .semuanya saya rindu. .:)


Erm. .actually,sy nk cerita ckit psl kwn sy yg sy kenal dr sy form 1 smpailah dah habis bljar d UMS 2. .merangkap cazen sy juga. .NURUL MAZIDATU SHAEMAH nama dia. .tp nama pglnnya "Cik MANG". .hehe. .Sepanjang perkenalan kmi iaitu lebih kurang 10thn, yg saya tau dia ni mmg seorang yg sgt2 bersifat keibuan. .dan suka bagi peringatan n nasihat. .2 pasal sy sgt selesa berkwan dgn dia. .slalunya ada pa2 mslh pun kmi akan kongsi sama2. .dr masalah peribadi, mslh kwn, mslh plajarn, mslh hidup semuanya kami kongsi sama2. .cuma kadang2 kita ni manusia kn. .perlu juga ada privacy sendiri. .so, hal2 yg x perlu dikongsi ttp disimpan mnjadi rahsia hati. .Cik MANG ni mmg sgt2 suka mmbntu org..lbih2 lg kalau org 2 kwn2 dia sdri. .Bila2 masa pun kalo sy minta tlg ngn dia confirm dia ckp "OK" melainkan kalo dia btul2 ada hal yg x dpt dielakkan. .huhu..Dia ni juga la tmpat sy meluah sgala masalah n prasaan sdih bila sy terasa sgt2 down. .huhu. .Apa yg boleh sy ckp dia mmg seorang pendengar yg bgs..Cz pas dgr suma mslh 2, confirm dia bg suggestion or nasihat yg blh diguna pakai.. sekurang2nya ringan juga beban dihati ni..huhuhu..Kami berdua mmg x pnah bkira sgt dlm soal mknan, duit, pakaian n sbgainya...stakat dua tiga ringgit 2 confirm no hal punya..sy syg sangat ngn kamu Cik MANG. .(^__^)


Tapi...yg indah x slalunya bpanjangan kn. .huhu. .14 jun 2011...tba2 tym login fb dpt msg d inbox..Dari Cik MANG...dia gtau dia msuk wad 13jun..tp x plak gtau psl apa dia ditahan dkt wad SMC (Sabah Medical Centre) 2..pastu sy trus text dia n tnya knapa n mengapa dia tba2 ditahan di wad...tanya punya tanya, last2 sy pun dpt tau dia kna penyakit appendix..huhu..terkejut gilerrr...cz spjg pknalan kami dia x pernah plak mengadu sakit2 perut yg teruk... pastu dia pun gtau, pnyakit 2 sbnrnya tba2 dtg n tanpa disedari oleh tuan empunya badan sendiri...Before di tahan di wad SMC 2, dia mengadu rasa sakit yg teramat dibahagian perut..Pas wat check-up doktor barulah dia tau, rupa2nya dia kna appendix... n lebih mengejutkan lg dia terpaksa di operate untuk buang bahagian appendix 2...huhuhu...Buat kawan ku....tabahla yaa....aku sentiasa mendoakan yg terbaik untuk kamu...~~


Then, tanggal 16 jun cik mang telah selamat di "operate"..Syukur x terhingga ke hadrat illahi saat sy terima berita gembira ni...Alhamdulillah...Semuanya berjalan lancar...huhuhu...Semoga kwn ku ini cepat sembuh n sentiasa diberkati hidupnya...yg plg penting sy mau kamu tau, sy sgt2 sayang sama kamu..dan sy sgt bertuah sbb ada kawan mcm kamu. .love u!! muahx!!! :)



with cik Mang...:)



Kami suka senyum2 tym bgmbar...hehe...:)



Miss Farah, Miss Anor n Miss Mang. .3 sekepala. .:D



Kami suka jalan2. .:D



Sam's wedding. .Congrats ya. .kwn sklh menengah yg first kawen...:D



Ni plak tym kawen zull. .kwn Universiti yg first kawen. .tahniah ek. .
Dimana ada cik mang, disitu ada sy. .hehe..:)







Salam Sayang. . .~~

Saturday, 11 June 2011

Kenapa Perlu. . .Andai. . .

Kenapa perlu dikenang andai itu hanya akan menyakitkan hati. .
Kenapa perlu diungkit andai perkara itu sudah terjadi. .
Kenapa perlu disesali andai itu memang jalan penyelesaiannya. .


Kenapa perlu berdiam andai tika itu mulut harus berbicara. .
Kenapa perlu menuruti andai kata hati menidakkan. .
Kenapa perlu menangisi andai memang itu yang kita inginkan. .


Kenapa perlu merindui andai diri tidak dihargai. .
Kenapa perlu mengharap andai 'TIDAK' sudah menjadi jawapannya. .
Kenapa perlu menghindari andai itu memang kenyataannya. .


Kenapa perlu bersedih andai itu kemahuanmu. .
Kenapa perlu bimbang andai itu jalan yang dipilih. .
Kenapa perlu goyah andai itu akhir penentuannya. .


Kenapa perlu terus menyayangi andai sayang itu tidak lagi memberi makna. .
Kenapa perlu berdusta andai itu kebenarannya. .
Kenapa perlu terus berkongsi andai itu menjadi bebanan. .


Dan. . . .
KENAPA PERLU TERUS BERSAMA ANDAI ITU MEMANG BUKAN YANG TERBAIK UNTUK KITA. .




Thursday, 9 June 2011

Sihat itu perlu. .:D

Assalamualaikum W.B.T..
Tetiba rasa mau kongsi ilmu yg terperap di dada ni..wosehhh...hehe. .xda la... kat rumah sy bnyk majalah yg bkaitan ngn kesihatan..so, dr terbiar ilmu 2 kat sy baik sy kongsi ngn korg kn...ni antara tips2 yg korg boleh amalkan di rumah...

1. Bagi korang2 yg tgh menghadapi masalah stress melampau n xtau nak watpa. .try cara ni...mudah n murah.. Mandilah dgn air yg sejuk...suhu yg disarankan adalah 12-18 degree celsius....jan terlebih sejuk sdala..nanti x psl2 demam la plak...hehe..

2. Kalo korang rasa bdn korang da bnyk sgt toksin n x mampu nak beli "detox footpatch" ari2...hehe...try la mandi air suam yg bersuhu sekitar 32-35 darjah celsius. Ini dapat membantu membuka pori2 untuk mengeluarkan toksin dlm badan..Waktu yg disarankan untuk mandi adalah 10-20minit... terpulang ngn u'all.. lebih bnyk waktu terluang, lebih lama lg kot korg boleh berendam dalam air suam 2...:)

3. Bagi yang memiliki masalah tidur pada waktu malam (insomnia) plak...korg boleh try rendam kn kaki dalam air sejuk...cara ni akan membuatkan korg berasa lebih rileks n santai tk beberapa ketika...dan u'all boleh la trus tidur n mimpi yg indah2. .hehehe

4. Cuci tangan secara kerap adalah satu tabiat yg baik...tp sekiranya korg nak jimat air or tym 2 xda air..korg boleh la gosokkan kedua tangan dengan kuat selama satu minit atau lebih kerana ini dapat membantu membunuh virus flu... tp jgn la gosok tgn 2 sampai terluka plak...kurang lg belanja hantaran...sendiri juga yg rugi...hehe..:D

5. Untuk pengetahuan u'all, perasaan lapar sebenarnya hanyalah mainan minda..Minda kita sebenarnya boleh mempengaruhi tabiat ke arah pengamalan pemakanan yang sihat. .sekiranya minda kita sihat, maka sihat juga la amalan pemakanan kita...erkk..betul ka?? hehe...

6. Bagi korg yg tgh stress..elakkan "emotional eating" ya.. tabiat ni sering tjadi tym2 korg menyesal or sdg dlm keadaan marah..tym ni, otak korg dikawal oleh emosi korg...so, pemilihan makanan yg kurg tepat akan terjadi...cara plg baik adalah korg minum segelas air kosong n tarik nafas dalam2... cara ini akan membantu korg merasa lebih tenang n mengelakkan korg dari mkn berlebihan akibat terlalu mengikut emosi... terutamanya yg tgh "On-Diet"...sbr2 kn diri korg slalu ya...org sbr cpt kurus...;p

7. Teh hijau dipercayai dapat membantu memudahkan proses pelansingan korg...ini disebabkan dengn mengambil teh hijau ia akan mempercepatkan pergerakan makanan melalui sistem pencernaan serta mempercepat kadar metabolisme disamping dapat membakar kalori dengan lebih banyak...


Ok... ckup dulu ya..len kali kalo ada masa free sy kongsi lg apa2 yg patut tk kebaikan bersama...try la amal2 kn petua2 ni.... mudah n murah..e2 yg plg penting kn...hehe..choww dulu...Selamat mencuba...

salam sayang...:)

Friday, 3 June 2011

Balik Kampung. .

Assalamualaikum W.B.T. . .

1st of all sy nk ucapkan Selamat Pengantin Baru buat kawan sy, Zulizah cz esok majlis persandingan dia dgn suaminya bakal berlangsung. .doa sy sentiasa mengiringi kalian berdua. .semoga berbahagia ke anak cucu hendaknya. .:)

Berbalik kepada topik asal. .minggu lalu sy ikut parents sy balik kg d Kota Marudu. .ziarah keluarga arwah nenek yang meninggal (actually czen ngan nenek sebelah mama sy). .So, arwah meninggalkan seorang duda yang berumur dalam lingkungan lewat 70-an. .B4 sampai ke destinasi sebenar yg hndak dituju, kami singgah makan d restoran "Pakcik Merah" (KFC) yg terletak d pkn Kota Marudu. .Lpas da selesai makan, kami tapau kan utk eyai (pgln untuk nenek sebelah mama) 1bucket KFC. .then, after 2 kami meneruskan perjalanan. .sampai d rumah eyai kami b'borak2 sekejap dan meneruskan perjalanan ke rumah arwah (non-muslim). .Sesampainya di sana, bnyk org kampung yg sy lihat bergotong-royong utk mmsk makanan, memotong kayu utk d jdikan kayu api n sbgainya. .

Kami yg baru tba ni pun mula la bersalam2an dgn org kampung yg saya kira kebanyakannya adalah saudara kami sendiri, namun kami saling tidak kenal-mengenali antara satu sama lain. .nk d jadikan cerita smsa masuk ke dalam rumah 2, tba2 sy ternmpak wajah seseorang yg sgt sy kenali. .erm. .sy pndang utk kali kedua. .ya. .confirm mmg budak 2. .hehehe. .actually, org yg sy ckp ni merupakan junior sy tym sklh menengah. .Dan yg paling sy pasti, sy n kwn2 yg lain mmg sgt2 x menyukai perangai budak ni. .ya la. .da la slalu wat muka kin panas, pastu mata dia. .alahai. . kalah2 tajam pedang kalau menjeling. . hihihi. .x yah la sebut nama budak 2. .nanti x psl2 dia tbaca post sy ni. .aaa. .cari nahas la 2. .dia 2 sbnrnya czen sy. .tp sy n dia x tau smpailah kami bjumpa kat kampung hari 2. .huhuhu. .dunia2. .kalau iya pun, tlg la bg sy bcazen ngn junior2 yg baik perangai. .aduhai. . 


B4 blk kami masuk kat bilik suami arwah. .sy tgk atuk 2 da tua. .kami pun bsalaman la dgn dia. .dia tgk kami semua satu persatu. .sy kira penglihatan atuk 2 sudah x sejelas penglihatan kita yg masih muda ni. .Pastu, kami duduk n berborak2. .sy n adik2 yg lain hanya menjadi pendengar setia, cz mama n atuk 2 sembang guna bahasa dusun. .kami ni bknlah terer mana pun. .stakat faham ckit2 boleh la. .hehehe. .Tba2 atuk 2 ckp nk merokok. .dia buka laci almari n keluarkan rokok dr laci 2. .rupanyaaaa. .atuk 2 sembunyikan rokok dalam laci almari dia supaya x diambil oleh anak2nya. .ya la. .da tua sgt kn. .manala baik kalau merokok. .huhuhu. .dia cari lighter tk bakar rokok 2. .jenama perillys kalau x silap. .canggih atuk ni. .hehe. .tym dia minta tlg bakar rokok 2, ckit lg tkena mulut dia. .cz dia x nmpak, so dia men tolak je rokok d mulut dia 2. .hehe. .eyai amik rokok dari mulut dia n tolng bakarkan. .nk di jadikan cerita, pas rokok 2 da kna bakar atuk 2 pgg la tgh2 batang rokok 2. .then, tym dia nk masukkan semula ke dalam mulut dia, dia halakan bhgn rokok yg berbara 2 masuk ke dlm mulut dia. .nasib baik abah smpt tlg tahankan. .kalau x, confirm lidah atuk 2 da terbakar. .huhuhu. .tp atuk 2 dgn selamba je ckp. ."Biasalah bha 2, tua sudakan. .kalau sakit pun x apa2". .alahai atuk ni. .sedih la plak. .hehe. .pastu 2 cerita punya cerita, x tau mcm mana boleh plak tkeluar cerita psl anak2 dia nk bawa dia pulang ke tawau. .cz kalau d kg x da org yg dapat jaga. .anak2 semua kerja tmpat jauh2. .spontan atuk 2 keluarkan kata2 yg membuat kami semua terkesima. ."Daripada saya ikut durg blk tawau, bgs lg sy blk rumah mama saja. .sy gali lubang saja sendiri". .huhuhu.. .lancar je atuk 2 berkata2. .mcm x bagi kesan apa2 pun kat dia. .tp bg diri sy, ia memberi kesan yg sgt mendalam sehingga ke hari ini. .erm. .sejauh mana pun pengorbanan kita tk ibubapa, tetap gak x kan terbalas smpai akhir hayat mereka. .Walau mcm mana baik skali pun jagaan yg kita berikan, namun tmpt terbaik utk mereka adalah dirumah mereka sendiri. .rumah yg telah berjasa tk kita sekeluarga dr kita kecil sehingga la dewasa. .menyelamatkan kita dr teriknya cahaya matahari dan dinginnya hujan yang mencurah. .dan satu lagi. .ibu kita adalah org yg paling dekat dgn kita sewaktu kita berada dalam kesedihan. .huhuhu. .Atuk 2 nangis sekejap. .mungkin sebak n terasa pemergian arwah isterinya. .Beberapa minit kemudian tba2 atuk 2 batuk. .then pkataan yg kluar dr mulut dia membuatkan kami semua ketawa terbahak2. ."CIGARETTES". .abah ckp x baik hisap rokok. .dia ckp "ni bukan rokok, cigarette bha. .sama juga pun. .kalau x hisap pun batuk juga. .bgs lagi hisap ni cigarette. ." fuhhhhhhh. . smbil menghembuskan asap rokok yg keluar berkepul2 dr mulut dia. . .atuk ni mmg lucu. .tp perangai dia buat sy berfikir seketika. .sdgkan bini atuk ni da pergi meninggalkan dia utk selama2nya. .dia masih boleh sembunyikan perasaan 2 n wat org lain tertawa. .tp kenapa generasi skrg yg baru putus cinta sda smpai mau mengambil tindakan membunuh diri. .spatutnya generasi muda lagi elok pemikirannya. .lagi efektif n efisien. .tp bila bab2 cinta confirm jad "ORANG BODOH". . alahai. .harap2 benda2 macam 2 x jadi kat diri saya. .Kalau cinta pun, biarlah berbatas ya. .jgnlah sgp menggadai nyawa utk org yg lgsg x menghargai diri kita ni. .ok. .eh, da melalut2 plak cerita sy ni. .hehe. .ok la. .sayangi ibubapa kita selagi mampu. .x mau jadi bodoh ya psl cinta kawan2. .syg kamu semua. .tralalalala. . 


ATUK. . :)

Salam Sayang. .:)